- Tutaj jesteś:
- Strona główna
- Aktualności
- Tydzień Szefa Kuchni
Tydzień Szefa Kuchni
Tydzień Szefa Kuchni w ZSR w Prudniku „ Kiedy kucharz gotuje drogę do serc innych znajduje”- takie hasło przyświecało tegorocznemu Tygodniowi Szefa Kuchni przeprowadzonemu w dniach 18-22 października 2021 r w naszej szkole.
Na pięć dni w szkole władza została oddana w ręce kucharzy. W poniedziałek, 18 października, przeprowadzone zostały warsztaty kulinarne dla klasy piątej PSP nr 1 w Prudniku. Uczniowie mieli możliwość pod „okiem” starszych kolegów przyrządzić pizzę i muffinki marchewkowe.
We wtorkowych potyczkach kulinarnych uczniowie „Rolnika” sprawdzali sowie umiejętności w ubijaniu piany z białek na czas, obieraniu jabłka, tak by skórka była jak najdłuższa oraz i swoją wiedzę z zakresu gastronomii. . Było przy tym dużo śmiechu i zabawy. Dla miłośników ostrych smaków w środę przyrządzono zupę krem z dyni.
Czwartek był dniem szczególnym dla przyszłych szefów kuchni. Uczniowie klas branży gastronomicznej w dwuosobowych zespołach przystąpili do konkursu „Starcia kulinarne z karpiem w roli głównej”. Ich zadaniem było przyrządzenie dania z karpia, którego udało się pozyskać dzięki współpracy z Rybacką Lokalną Grupą Działania „Opolszczyzna”. Wykonane dania były na bardzo wysokim poziomie, kilka z nich mogłoby zagościć w kartach menu restauracji. Jury w składzie: p. Beata Szczepańska- właściciel hotelu i restauracji, p- Waldemar Małota- szef kuchni, p. Marek Adamus- przedstawiciel RLGD”Opolszczyzna” oraz p. Małgorzata Kijora-Mormul- wicedyrektor szkoły wyłonili laureatów: I miejsce- Wiktoria Benroth i Julia Kopka z klasy 3TEG za „Kofty rybne z sosem słodko kwaśnym na chrupiącym makaronie ryżowym” II miejsce- Karina Temczyszyn i Anastazja Różańska z klasy 3TGM za „ Czarne pierogi z azjatyckim nadzieniem z karpia” III miejsce- Milena Niewiadomska i Zosia Misa z klasy 3TGM za „Karpioburgery” IV miejsce- Oliwia Kosińska i Konrad Ryszka z klasy 3 TEG za „ Maślanego karpia na puree z pietruszki” Ponadto p. Waldemar Małota przyznał indywidualne wyróżnienie za charyzmę kucharską Wiktorii Benroth. W piątek odbył się Dzień Pieczonego Ziemniaka, wszyscy uczniowie szkoły mogli degustować pieczone ziemniaczki podawane z sosem czosnkowym.